Îmi plac mult topurile și listele. Devin chiar o obsesie. Dacă văd un articol de genul "10 lucruri despre (adăugați aici cel mai neinteresant subiect posibil)", tot voi da click pe el, măcar să văd titlurile și pozele. Așa că m-am gândit ca prima mea postare oficială să fie o listă cu filme care mie-mi plac foarte mult și pe care le-aș revedea oricând. Nu am ales mai mult de un film de la un regizor, iar ordinea din listă este aleatorie.
15. Intouchables (Olivier Nakache, Eric Toledano, 2014)
Philippe (François Cluzet) este imobilizat într-un scaun cu rotile. Paralizia îl transformă într-un om sumbru, plictisit. Viața sa se schimbă când îl întâlnește pe Driss (Omar Sy), un bărbat de culoare, de la care va învăța că, oricât de grea este viața, întotdeauna poți găsi și o parte frumoasă. Un film emoționant, despre viață și speranță.
12 jurați trebuie
să decidă soarta unui tânăr acuzat de crimă. Toate dovezile arată că el este,
într-adevăr, vinovat. 11 dintre judecători vor să-l condamne, dar unul (Henry Fonda) vrea
să-i dea o șansă. Cum votul trebuie să fie luat în unanimitate, acest jurat
trebuie să găsească probe pentru a-i convinge pe ceilalți 11 că tânărul este
nevinovat.
Toată lumea a
auzit de Pulp Fiction. Este capodopera lui Quentin Tarantino, un
regizor-scenarist care surprinde prin fiecare film cu talentul său unic de a
scrie și de a regiza.
În 1941, tânărul
regizor Orson Welles lansează Cetățeanul
Kane, film considerat de unii drept cel mai bun din istorie. Kane este un
multimilionar care, în momentul morții, spune un singur cuvânt: Rosebud.
Lumea încearcă să afle ce înseamnă,
dar viața unui om este prea complexă pentru a fi rezumată într-un cuvânt.
9. Solaris (Andrei Tarkovski, 1972)
8. Once upon a time in America (Sergio Leone, 1984)
7. Amadeus (Milos Forman, 1984)
5. 2001: Odiseea spațială (Stanley Kubrick, 1968)
Filmul este o
metaforă despre alegerile dificile pe care trebuie să le facem, despre lupta
dintre emoție și rațiune. Un psiholog (Donatas Banionis) este trimis pe o stație spațială pentru a
afla de ce personalul o ia razna. Când își reîntâlnește acolo iubita, care
murise de mult, psihologul începe să-și piardă rațiunea. Plin de metafore și
imagini superbe, Solaris este filmul meu preferat din filmografia lui Andrei
Tarkovski, deși toate merită văzute.
Pot spune că
nu-mi plac filmele cu mafie, dar acesta este diferit. Sergio Leone a creat un
film despre complexitatea vieții umane și ne arată personajele din copilărie
până la bătrânețe. Deși este cel mai lung din această listă (3 ore și 49 de
minute), este o călătorie memorabilă, iar Robert De Niro joacă excelent.
Povestea lui Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce), spusă de rivalul său, Antonio Salieri (F. Murray Abraham). Salieri crede că muzica lui Mozart este divină. Își dorește să fie și el un compozitor atât de bun, dar, când află că Mozart este o ființă vulgară, lipsită de eleganță, singura lui dorință este să se răzbune. Nu poate înțelege cum Dumnezeu l-a înzestrat pe Mozart cu un asemenea talent, iar acum este pregătit să se răzbune pe Dumnezeu și pe Mozart pentru propria-i mediocritate. Milos Forman aduce un film elegant și frumos, cu costume și decoruri care te vor scoate din realitate și te vor purta în secolul al XVIII-lea.
6. Legenda lui 1900 (Giuseppe Tornatore, 1998)
1900 (Tim Roth) este numele unui om. Un om născut și abandonat pe un vapor. Lucrătorii îl iau și-l cresc, iar copilul devine pasionat de muzică. Își petrece întreaga sa viață pe vapor, cântă și încântă, până când, ajuns la o vârstă înaintată, se confruntă cu o problemă: vaporul va fi scos din circulație și trebuie să-l părăsească. Cum va putea el, care nu a călcat niciodată pe pământ, să se adapteze într-o lume atât de mare?
Scenaristul Arthur C. Clarke spunea: “Dacă ați înțeles 2001 complet, înseamnă că am eșuat. Am vrut să punem întrebări, nu să oferim răspunsuri.” În “2001: Odiseea spațială”, Stanley Kubrick nu ne poartă doar printr-o frumoasă călătorie prin spațiu, ci ne obligă să ne întrebăm: Cine suntem și de unde venim? Suntem singuri în Univers? Există o ființă mai presus de om?
4. Bitter Moon (Roman Polanski, 1992)
Un film erotic, în regia lui Roman Polanski. Într-o croazieră, Nigel (Hugh Grant) și Fiona (Kristin Scott Thomas), un cuplu britanic, întâlnesc o frumoasă și provocatoare femeie (Emmanuelle Seigner). Mai târziu, Nigel îl întâlnește pe soțul ei, Oscar (Peter Coyote), un bărbat paralizat, care vrea să-i spună povestea lor. Pe când locuia în Paris, Oscar a devenit obsedat de o femeie pe care a întâlnit-o în autobuz. După despărțire, a căutat-o îndelung. Soarta i-a fost alături și a regăsit-o, iar cei doi au o relație foarte erotică.
3. Fragii sălbatici (Ingmar Bergman, 1957)
2. Interstellar (Christopher Nolan, 2014)
1. Trei culori: Roșu (Krzysztof Kieslowski, 1994)
Roșu, în regia lui Krzysztof Kieslowski, este un film despre coincidențe. Întreaga noastră viață poate fi schimbată de evenimente aparent întâmplătoare. Cum ar fi să-ți întâlnești viitoarea soție într-un magazin de pantofi, în care ai intrat doar pentru că era prea cald afară? Te așezi pe un scăunel dintre rafturi și te prefaci că ești ocupat cu telefonul. În fața raftului unde te afli, este unul cu încălțăminte de damă, iar o fată neîndemânatică, negăsind niciun scaun liber, încearcă să probeze un pantof. O vezi, te ridici și o rogi să stea pe scaun. Ea se uită la tine, îți zâmbește larg și ochii îi strălucesc, de parcă i-ai salvat viața. Te îndrăgostești de zâmbetul ei. Continuați voi povestea.
Unul dintre filmele din tinerețe ale regizorului suedez Ingmar Bergman. Isak Borg (Victor Sjöström), un bărbat în vârstă de 78 de ani, trebuie să facă un drum de 400 de kilometri, pentru a primi o diplomă onorifică, pentru întreaga carieră. Decide să facă acest drum cu mașina, iar ceea ce pare o simplă călătorie se transformă într-o călătorie în amintiri. Un film foarte frumos, încărcat de filosofie și simboluri, ajutat de secvențe suprarealiste, Fragii sălbatici este o capodoperă despre psihologia umană și despre viață.
Christopher Nolan are un talent aparte: știe foarte bine cum să îmbine arta cu entertainmentul. Filmele sale sunt foarte plăcute, accesibile tuturor, dar nu-și pierd profunzimea. În Interstellar, Pământul este aproape incababil să susțină viața, Cooper (Matthew McConaughey) este nevoit să-și părăsească familia pentru a salva omenirea. Pornind într-o călătorie prin spațiu, filmul îmbină știința cu emoția. Teoria relativității a lui Einstein și suferința tatălui care nu și-a văzut copiii de mulți ani. La nivel vizual, Interstellar este incredibil și, alături de muzica lui Hans Zimmer, ne oferă o experiență ce nu trebuie ratată.
Roșu, în regia lui Krzysztof Kieslowski, este un film despre coincidențe. Întreaga noastră viață poate fi schimbată de evenimente aparent întâmplătoare. Cum ar fi să-ți întâlnești viitoarea soție într-un magazin de pantofi, în care ai intrat doar pentru că era prea cald afară? Te așezi pe un scăunel dintre rafturi și te prefaci că ești ocupat cu telefonul. În fața raftului unde te afli, este unul cu încălțăminte de damă, iar o fată neîndemânatică, negăsind niciun scaun liber, încearcă să probeze un pantof. O vezi, te ridici și o rogi să stea pe scaun. Ea se uită la tine, îți zâmbește larg și ochii îi strălucesc, de parcă i-ai salvat viața. Te îndrăgostești de zâmbetul ei. Continuați voi povestea.
Filmul spune
povestea tinerei Valentine (Irène Jacob), căreia îi sare un câine în fața mașinii. Așa ajunge
să-l cunoască pe stăpân, un judecător pensionat (Jean-Louis Trintignant), care stă în casă și ascultă
conversațiile telefonice ale vecinilor. Treptat, Valentine și judecătorul devin
apropiați, atât de apropiați, încât se pot confesa unul altuia. O poveste
foarte frumoasă, despre prietenie, iubire și viață.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu