luni, 1 iunie 2015

Mad Max: dus la extrem, în 4DX

Curse, explozii, lupte, împușcături și întorsături (și de situație, și de mașini). Mad Max revine în cinematografe, după 30 de ani, în regia aceluiași George Miller. Un spectacol vizual, cu cascadorii impresionante, momente tensionate și o poveste bună, Mad Max: Fury Road își merită pe deplin locul în topul celor mai bune filme de acțiune. Eu am fost să-l văd în noul mall din București, Mega Mall, al cărui cinematograf dispune de 4DX, proaspăt adus în România. 

Ce este 4DX? Este următorul pas în domeniul divertismentului cinematografic. După 3D și IMAX, vine 4DX, care vrea să ne facă să simțim filmul. La propriu. Cu scaune care se mișcă și vibrează, jeturi de apă, vânt și lumini care-ți bagă retina în concediu medical, filmul devine un spectacol. Pe parcursul celor două ore de Mad Max, tot ce puteam spune era: “oaaaaaa!”. Sfatul meu este să nu vă luați sucuri, că s-ar putea să ajungă pe voi. Scaunele au un buton de ON/OFF pentru jetul de apă, în cazul în care nu vrei să faci un duș. Eu l-am lăsat pe ON, cu gândul: de unde apă într-un film ce are loc în deșert? Nu puteam să mă înșel mai mult...

În primele minute, Max (Tom Hardy) este capturat, dar evadează. Ironic, peste tot este apă. Merge prin apă, cade apă pe el, intră cu totul în apă și orice altă acțiune care implică apa; așa că eu, spectatorul, am fost botezat pentru a doua oară, mai ceva ca în acest clip. Filmul este un sequel al francizei, cu același Max singuratic, bântuit de fantomele trecutului, motiv care se regăsește în întregul film. Acțiunea pornește în Citadelă, un loc condus de Joe Nemuritorul (Hugh Keays-Byrne), care adăpostește supraviețuitorii acestui viitor apocaliptic. Joe își trimite subordonata, Furiosa (Charlize Theron) în Orașul Benzinei pentru aprovizionare, dar aceasta are alte planuri. Întreaga armată a lui Joe pleacă pe drumul furiei pentru a o opri pe Furiosa. De aici, numai acțiune! Și, exact când crezi că s-a terminat, când te pregătești de plecare, gândindu-te: „Ah, ce film bun!”, George Miller zice: “Nup!” și-ți livrează încă 30 de minute de acțiune în stare pură, care nu plictisește, ci chiar te distrează și te ține în tensiune.

Mad Max: Fury Road este, zic eu, cel mai bun din franciză. Deși povestea pare simplă, personajele sunt bune, ajungi să le simpatizezi, astfel încât acțiunea nu este doar o luptă interminabilă și, uneori, incoerentă (fac referire la aceeași serie de filme ca mai devreme). La nivel vizual, contrastul dintre portocaliul intens al deșertului și cerul albastru este superb, iar cadrele filmate noaptea au și ele frumusețea lor. Filmul se folosește foarte puțin de CGI, cel mai vizibil este la intrarea personajelor într-o imensă furtună. Secvența este redată printr-un plan ansamblu grandios și prin luminile din sala de cinematograf care imitau fulgerele. What a scene! What a lovely scene!

Mad Max: Fury Road este un blockbuster demn de luat în seamă, iar George Miller își merită titlul de mastermind. Deși nu sunt mare fan al filmelor de acțiune și cred că franciza Mad Max ar trebui încheiată cu acest film, m-am distrat foarte bine. Dacă nu reușiți să-l vedeți în IMAX sau 4DX, asigurați-vă, totuși, că-l vedeți pe un ecran mare (deci, nu laptop!) și cu sunet bun.

NOTA: 9

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu