duminică, 26 aprilie 2015

Avengers: Age of Ultron – Joss Whedon la apogeu?

Avengers: Age of Ultron s-a anunțat a fi un sequel foarte bun, care schimbă stilul cu o poveste serioasă și complexă, presărată cu umorul cu care am fost obișnuiți în primul film. A reușit Joss Whedon să creeze un film pe măsura așteptărilor?

Răzbunătorii se confruntă în acest film cu Ultron, un program ce posedă inteligență artificială. Deși proiectat de Tony Stark pentru a proteja Pământul, Ultron are alte planuri: evoluția. În viziunea lui, singura cale de a evolua este printr-o catastrofă, precum în mitul biblic al lui Noe. Ultron posedă toate informațiile stocate în internet și nu are o formă fizică, devenind astfel un puternic oponent.

Filmul începe cu un superb one-shot, unde camera îi urmărește pe Răzbunători într-o luptă cu forțele HYDRA, în Europa de Est. Aici îi vom întâlni pe frații Maximoff (Quicksilver - Aaron Taylor-Johnson – ce se poate mișca la viteze superumane;  Scarlet Witch -  Elizabeth Olsen – puteri mentale).

PUNCTE FORTE:

  • ULTRON

Now I'm free, there are no strings on me! Am vrut să văd filmul în special pentru tema lui: confruntarea cu inteligența artificială. Ultron este un antagonist puternic, inteligent, ce poate controla o întreagă armată, deține toate informațiile aflate în internet și poate gândi, într-o anumită măsură, precum o ființă umană. Planul său: evoluția, prin orice mijloace, iar calea aleasă este exterminarea. Ultron este un deliciu: arată incredibil; mimica, deși din metal, redă perfect expresiile; vocea lui James Spader te face să vrei să-l asculți pe Ultron tot timpul. 

  • PERSONAJELE

Pentru a-i extermina pe Răzbunători, Ultron vrea să-i dezbine, din interior. Personajele se confruntă cu propriile temeri și amintiri, iar apoi apar conflicte între membrii echipei. În acest sequel, aflăm mai multe despre Hawkeye ( Jeremy Renner ) și Natasha Romanoff ( Scarlett Johansson ), dar nici celelalte personaje nu sunt neglijate. 

  • UMORUL

Deși mi s-a părut puțin forțat pe alocuri, au fost destul de multe momente care m-au amuzat. Joss Whedon știe cum să creeze comicul de limbaj și de personaj. 
PUNCTE SLABE:

  • CONFLICTELE

Mă refer aici la conflictele fizice. Are conflicte bune, care te țin captivat. Avem o confruntare între Iron-Man (în impresionantul costum Hulkbuster) și Hulk, Iron-Man vs Ultron și altele. Totuși, importanța lor scade în a doua parte a filmului, în care nu se mai ține cont de calitate, ci de cantitate. Ultron are prea puțin screen-time, timpul fiind alocat luptelor dintre Răzbunători și sutele de roboți. La un moment dat, ai impresia că ești în Transformers, privești fără să mai înțelegi mare lucru sau fără să-ți mai pese. Mi-ar fi plăcut să-l văd mai mult pe Ultron în confruntări.

  • DIALOGUL

Deși presărat cu umor, dialogul nu m-a impresionat decât pe alocuri. Ultron este fascinant și are unele replici memorabile, dar ideologia lui este destul de slab reprezentată. Nici celelalte personaje nu impresionează, cel puțin nu suficient de mult cât să le simpatizez sau să fiu implicat emoțional. Aș fi preferat o variantă mai scurtă a filmului (are 2 ore și 21 de minute), cu mai puține confruntări între Răzbunători și armata de roboți și mai mult dialog bine scris.E posibil să fi avut așteptări prea mari de la Avengers: Age of Ultron. Are momentele sale bune, antagonist interesant și lupte impresionante, dar pierde mult la poveste și dialog. Voiam un film puternic, memorabil, pe care să vreau să-l revăd oricând... și ar fi avut șanse, pentru că, așa cum am zis, îmi place mult ideea de la care a plecat. Dar Joss Whedon s-a pierdut în acțiune, a mizat prea mult pe conflictele fizice și astfel filmul pare superficial. Chiar și așa, Ultron rămâne un antagonist deosebit, pe care l-aș privi nonstop, datorită CGI-ului incredibil și vocii unice a lui James Spader. 

NOTA MEA: 8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu