vineri, 27 noiembrie 2015

Bunul dinozaur: drumul inițiatic

Acum 65 de milioane de ani, un asteroid a lovit Pământul și a provocat dispariția dinozaurilor. Povestea filmului Bunul dinozaur are loc într-un univers alternativ, în care acest asteroid a zis: “Nope!” și și-a schimbat ruta, salutând Pământul din trecere. Astfel, dinozaurii și-au continuat viața liniștiți, iar unii dintre ei au devenit civilizați și organizați. Acesta este și cazul unei familii de apatozauri (dinozauri erbivori), formată din părinți și trei copii, ce-și procură hrana prin cultivarea porumbului. Ei se ocupă de întregul proces de subzistență: aratul pământului, plantarea semințelor, stropirea porumbului, recoltarea. La această mică fermă, familia de dinozauri are și un țarc cu găini (pentru că... adăugați sens).

De acest țarc trebuie să aibă grijă mezinul familiei, Arlo, care este foarte speriat de găini. Din acest motiv, frații lui îl persiflează și-l fac să se simtă inferior. La inaugurarea unui hambar, cei doi părinți își pun amprenta pe el. La propriu. Ei le spun copiilor că, atunci când vor fi vrednici, își vor putea pune și ei amprenta. Frații cei mari ating repede acest nivel, însă Arlo e încă departe de acest premiu, fapt ce-l face să se simtă slab și laș. Ocazia ideală de a-și arăta abilitățile apare când un hoț le fură porumbul din hambar. Arlo trebuie să-l prindă și să-l ucidă. Ajuns în momentul culminant, din milă și frică, Arlo nu-l poate ucide pe micuțul hoț (un copil preistoric). El și tatăl său pleacă în urmărirea lui, dar, din cauza unei furtuni violente, tatăl este ucis de râul cu debit mare.



Mustrat de conștiință, Arlo va încerca din nou să-l prindă pe hoț, în special pentru a-și răzbuna tatăl. Doar că, într-o vânătoare, și micuțul dinozaur este luat de ape. Nu este ucis, ci dus departe de casă, într-un teritoriu nou. Astfel, drumul inițiatic începe, un drum al maturizării, al schimbării. Neajutorat, el va duce nu numai o luptă interioară (cu frica), ci și una exterioară (cu natura, care-i este aliat, oferindu-i mâncare, dar și inamic redutabil). Foamea, confruntarea cu animale carnivore și prietenia ce o leagă cu cel vinovat pentru moartea tatălui său îl schimbă, treptat, pe Arlo.

Țrr, așa cum este numit micuțul om preistoric (Spot, în varianta originală), seamănă mai degrabă cu un câine decât cu un om. Nu vorbește deloc, este un vânător foarte bun și este precum un animal de companie. Deși Arlo îl privește la început ca pe un dușman, greutățile prin care trec împreună îi apropie și ajung să țină unul la celălalt. Maturizarea completă a lui Arlo are loc în momentul în care este pus să aleagă între ce i-ar conveni lui și binele prietenului său.

Bunul dinozaur este al doilea film Pixar din 2015, după Inside Out. Firul narativ este redat de o animație ce oferă atenție detaliilor și peisajelor, iar umorul provoacă un zâmbet chiar și pe fețele celor ce au trecut de copilărie. Deși povestea se inspiră mult din basme și din alte filme, copiii o vor aprecia, cu siguranță. Însă, spre deosebire de Inside Out, care putea fi văzut și de o audiență matură, Bunul dinozaur urmărește o audiență tânără.

Filmul intră în cinematografe din 27.11.2015, distribuit de CineForum.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu